iKaz.kz Қазақстандық ашық мәліметтер порталы

 

 

Ас қорыту жүйесі туралы слайд

Бұл мәлімет 6 036 рет қаралды

Слайд (презентация): Слайд 78 беттен тұрады. Ас қорыту жүйесі бойынша тест ұйымдастырылған. Қарастырылатын тақырыптар. Ас қорыту жүйесіне жалпы шолу. Ас қорыту жүйесінің қызыметі туралыАс қорыту түтігінің құрлысы. Екі бөлігі бар: кіре берісі және меншікті ауыз қуысы. Меншікті ауыз қуысы жоғары жағынан таңдай мен төменгі жағынан бұлшық ет диафрогмасынан,екі бүйірінен және алдынан тістермен,ал артынан аранмен шектеседі. Таңдай -латынша: palatinum, орысша: небо. Қатты және жұмсақ таңдайдан тұрады.Жұмсақ таңдайдың ортаңғы бөлігі-тілшесі деп аталады. Бүйір жағында алдыңғы және артқы жағында талшықтар болады.Олардың аралықтарында бадалша бездер жатады.Лимфоидті ұлпадан түзілген, қорғаныш қызмет атқарады. Тіл – латынша: lingua, орысша: язык – пішінін өзгертіп тұратын етті мүше.Сыртынан кілегей қабықшамен қапталған.

Оқу мақсаты:Білімгерлерлерге анатомия пәнінің міндеттерін, зерттеу әдістерін  түсіндіру.

Тәрбиелік мақсаты: Білімгерлерді мейірімділікке, ұқыптылықа, мәдениеттілікке үйрету. Оқуға және болашақ мамандығына деген сүйіспеншілігін арттыру.

Дамыту мақсаты: Ойлау қабілетін, ой өрісін дамыту. Ғылымға деген қабілетін арттыру. Білімдерін тәжірбиеде қолдана  білуді үйрету. Туған өлкеге денген сезімін  қалыптастыру, логикалық ойлау қабілеттілігін дамыту.

Ас қорыту — механикалық және химиялық өңдеу (асқазан-ішек) жолдарының — оның жасушаларының ішіне ас қорыту және ассимиляция күрделі процесс. Ас қорыту барысында мономерлер, атап айтқанда азық-түлік биополимерлердің бөлшектемей, аз молекуласының азық-түлік макромолекулалар түрлендіреді. Бұл процесс ас қорыту (гидролиттік) ферментінің арқылы жүзеге асырылады. Жоғарыда өңдеу, азық-түлік ішек қабырғасы арқылы сіңеді және сұйық ортада (қан және лимфа) енеді кейін. Осылайша, ас қорыту процесі азық-түлік және орган оның сіңіру өңдеу болып табылады. 

Ас қорыту адам психо-физиологиялық процесс болып табылады. Бұл реакциялардың реттілігі мен ставка бойынша гуморальдық асқазан-ішек жолдарының қабілетін, азық-түлік сапасын және вегетативті жүйке жүйесінің жай-күйiне әсер дегенді білдіреді. Ас қорытуды қозғайтын гуморальды қуаты, асқазан және аш ішектің шырышты жасушаларының өндірілетін гормондардың туындаған. Негізгі ас қорыту гормон гастрин, secretin және холецистокинина болып табылады, олар асқазан-ішек жолдарының қан айналымы жүйесі бөлінетін, және ас қорыту шырындар мен ілгерілету азық-түлік өндіруге ықпал етіледі.

Сіңімділігін азық-түлік сапасына байланысты: (еритін қоса алғанда) елеулі талшықты мазмұны айтарлықтай сіңуін азайту мүмкін; азық-түлік құрамындағы кейбір микроэлементтер, ішекке заттардың сіңіру процестерін әсер етеді; түрлі сипаттағы май басқаша жұтып. Жануарлар тоң сіңеді Қаныққан және адам май айналады адам май құруға қатысуға емес, полиқанықпаған өсімдік тоң қарағанда әлдеқайда оңай; көмірсулар, майлар мен белоктар ішек сіңіру күні және жылы уақыт уақытына бірнеше байланысты өзгереді; сіңіру, сондай-ақ бұрын ішекте келіп өнімдерін химиялық құрамы байланысты өзгеріп отырады. Ас қорыту ферменттер — көзқарас қарапайым химиялық орнына кешенді тағамдық ингредиенттер сынған ферменттер тобы, содан кейін орган сіңеді, немесе тікелей қан айналымы Жүйеге кіру жатыр заттар. Кеңірек мағынада, ас қорыту ферменттер, сондай-ақ барлық ферменттер мономерлер, немесе кішірек бөліктерге үлкен (әдетте полимер) молекулаларды Джулио деп аталады. Ас қорыту ферменттер өндірілетін және адам мен жануарлар ас қорыту жүйесі бойынша әрекет етеміз. Сонымен қатар, осындай ферменттер ферменттер жасушаішілік лизосомалар қамтиды. аузы, асқазан, аш ішек — адамдар мен жануарлардың асқорыту ферменттерінің әсерінен негізгі сайты. Сілекей бездері, асқазан, бауыр, ұйқы безі және шағын ішек қатерлі ісігінің ісік: ас қорыту ферменттерінің ас қорыту органдарының безді тінінің арқылы шығарылады. Сонымен қатар, функцияларының бір бөлігі міндеттейді ферментативті ішек микрофлорасын орындады.

batton

Ответить

Ваш email нигде не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Вы можете использовать HTML теги и атрибуты <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>